Εκδηλώσεις μνήμης στη Ν. Μηχανιώνα
14/5/2013 14:39

Τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας αλλά και τους απλούς εκείνους ανθρώπους που υπήρξαν πρωταγωνιστές του νέου ξεκινήματος τιμούν ο Δήμος Θερμαϊκού και η ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα.

Τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Μηχανιώνας αλλά και τους απλούς εκείνους ανθρώπους που υπήρξαν πρωταγωνιστές του νέου ξεκινήματος τιμούν ο Δήμος Θερμαϊκού και η ομώνυμη Δημοτική Κοινότητα. «Στις 14 Μαΐου του 1923, οι παππούδες μας από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, έβαλαν το πρώτο τους λίθο στην νέα πατρίδα. Τόσο ο ερχομός τους, όσο και η αποκατάστασή τους, υπήρξε δύσκολη. Τα κατάφεραν και μέσα από τον πόνο τους ανάστησαν τη νέα μας πατρίδα, τη Ν. Μηχανιώνα», αναφέρουν οι διοργανωτές. 

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 18:30 στην κεντρική πλατεία της Ν. Μηχανιώνας το ΚΑΠΗ θα πραγματοποιήσει πολιτιστική εκδήλωση μνήμης: «Παίζω και χορεύω με τα παιχνίδια και τους χορούς του παππού και της γιαγιάς…». Όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, θα διασκεδάσουν, χορεύοντας τους χορούς των παππούδων και θα μάθουν, παίζοντας, τα παιχνίδια των μπαμπάδων τους και των παππούδων τους, υπηρετώντας έναν, από τους κύριους στόχους του δήμου, αυτόν της προβολής, της διατήρησης και της διάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι Ναυτοπρόσκοποι Ν. Μηχανιώνας, τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Ν. Μηχανιώνας «ΜΗΧΑΝΙΩΤΕΣ», του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ν.Μηχανιώνας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξιροχωρίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Αγιονερίου «ΤΟ ΜΙΣΤΙ» και η χορευτική ομάδα του Κ.Α.Π.Η. Ν. Μηχανιώνας.

Περιφορά εικόνας

Την Κυριακή, στις 19 Μαΐου, και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί περιφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Μαργαρίτη Ευαγγελίδη. Την ίδια ημέρα, στις 17:00, στην Κεντρική Πλατεία της Ν. Μηχανιώνας, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Μηχανιώνας σε συνεργασία με την εκπομπή της 4E «Στον τόπο που γεννήθηκα» διοργανώνει μικρασιατικό γλέντι «90 Χρόνια ταξίδι ψυχής μα όχι λησμονιάς».