Το κτηματολόγιο πάει στον Δήμο Θεσσαλονίκης
21/5/2013 14:45

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 αναμένεται να ανοίξει και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η διαδικασία αναρτήσεων για την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ στις 17 Ιουνίου λήγει η προθεσμία ελέγχου και ενστάσεων των κτηματολογικών στοιχείων της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΠΑΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 αναμένεται να ανοίξει και για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η διαδικασία αναρτήσεων για την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Στο μεταξύ στις 17 Ιουνίου λήγει η προθεσμία ελέγχου και ενστάσεων των κτηματολογικών στοιχείων της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης, αποτελεί τον τελευταίο και ίσως πιο δύσκολο «κρίκο» στην αλυσίδα της κτηματογράφησης του πολεοδομικού συγκροτήματος, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μετά τους ελέγχους και τις ενστάσεις περίπου σε 1,5 χρόνο.

Στο μεταξύ από τις 15 Απριλίου έχουν αναρτηθεί τα κτηματολογικά στοιχεία σε οκτώ πρώην δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τις δημοτικές ενότητες Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Πεύκων και Συκεών του δήμου Νεάπολης - Συκεών και Τριανδρίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία θα παραμείνουν αναρτημένα για δύο μήνες, με την προθεσμία να λήγει στις 17 Ιουνίου, στα γραφεία κτηματογράφησης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ με ανακοίνωσή της καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τα αναρτημένα κτηματολογικά στοιχεία, ώστε να διορθωθούν τυχόν σφάλματα. Οπως σημειώνει, «μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Η περιοχή σε αριθμούς

Η συνολική έκταση της περιοχής μελέτης (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Συκιές, Πεύκα, Αγιος Παύλος και Τριανδρία), όπως προέκυψε από τα κτηματολογικά στοιχεία, είναι 37.880 στρέμματα. Καταγράφηκαν 30.291 γεωτεμάχια επί των οποίων δηλώθηκαν 228.675 δικαιώματα, ενώ 12.075 δικαιώματα προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων, παρότι δεν δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης, 1.161 γεωτεμάχια έλαβαν τον χαρακτηρισμό «αγνώστου ιδιοκτήτη» (ποσοστό 3,83%) καθώς δεν δηλώθηκαν από τους πιθανούς δικαιούχους, ενώ για 352 γεωτεμάχια δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους στους χάρτες (ποσοστό 0,15%).

Για τα ανεντόπιστα γεωτεμάχια, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης για να εντοπίσουν και να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ιδιοκτησιών τους.

Σημειώνεται ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, εκτιμάται σε ποσοστό 2% τα σφάλματα και οι ενστάσεις που γίνονται, κυρίως λόγω παράλειψης στοιχείων, αλλά και  λαθών που εντοπίζονται από τους ιδιοκτήτες (π.χ. εμβαδόν διαμερίσματος, διεύθυνση κ.ά.).