Πώς να μάθετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι

Πώς να μάθετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι

Πώς να μάθετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι

Όπως λέει και ο σοφός λαός, ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Το ρητό αυτό ισχύει σε πολλούς τομείς και το internet είναι ένας από αυτούς.

Όσο ελκυστική κι αν είναι μια ιστοσελίδα, δεν μπορείς ποτέ να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά για το αν είναι και πραγματικά ασφαλής και αξιόπιστη.

Επομένως, σε μια εποχή που τα προσωπικά μας στοιχεία είναι τόσο ευάλωτα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις ποιες ιστοσελίδες είναι ασφαλείς και ποιες όχι.

Αν θες να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις έναν ασφαλή ιστότοπο και πώς να αποφύγεις τον κίνδυνο στο internet, τότε το άρθρο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο για σένα!

1. Πάντα ελέγχεις το πιστοποιητικό SSL

Πριν επισκεφθείς μια ιστοσελίδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις προσεκτικά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου.

Εάν ξεκινάει με “https” αντί για “http”, σημαίνει ότι η σελίδα είναι ασφαλής γιατί έχει το λεγόμενο πιστοποιητικό SSL (Secure Sockets Layer). Ουσιαστικά το ‘‘s’’ που βρίσκεται στο URL, είναι το αρχικό γράμμα της λέξης secure, γεγονός που σημαίνει ότι τα προσωπικά σας δεδομένα θα παραμείνουν ανέγγιχτα.

2. Μακριά από τα ανεπιθύμητα μηνύματα

Πόσες φορές σου έχει τύχει να χαλαρώνεις στο κινητό σου μπαίνοντας σε διάφορες ιστοσελίδες και από το πουθενά να αναβοσβήνουν φωτάκια ή να εμφανίζεται κάποιο μήνυμα, ότι μόλις κέρδισες ένα αυτοκίνητο.

Σταμάτα ό,τι κάνεις! Πριν κάνεις το λάθος να πατήσεις σε μια τέτοια διαφήμιση, μάθε ότι είναι γενικός κανόνας, πως τέτοιου είδους ενδείξεις αποτελούν ξεκάθαρο ‘‘red flag’’, ότι βρίσκεστε σε αμφιβόλου ασφάλειας ιστοσελίδα.

Κι αφού τώρα ξέρεις πώς να προστατευτείς, εκεί που θα αράζεις στον καναπέ σου σκρολάροντας μπορείς να μπεις για λίγο και στο site της NetBet και μετά συνεχίζεις!

Πώς να μάθετε εάν ένας ιστότοπος είναι ασφαλής ή όχι

3. Παρατήρησε την εμφάνιση της ιστοσελίδας

Ίσως αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η εμφάνιση με την ασφάλεια του ιστότοπου. Δεν θα έπρεπε όμως, καθώς το στυλ και η εμφάνιση, δηλαδή τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν πρακτικά μια ιστοσελίδα, είναι κατασκευασμένα με κώδικα.

Με την πάροδο του χρόνου, ορισμένες από τις ρυθμίσεις που είναι γραμμένες σε κώδικα γίνονται παρωχημένες, γεγονός που μπορεί να κάνει τη σελίδα ευάλωτη.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η πλατφόρμα είναι χειρότερη από άλλες, αλλά ότι, ένας ιδιοκτήτης ιστότοπου πρέπει να είναι προσεκτικός όταν επιλέγει θέματα και πρόσθετα.

Προφανώς, η χρήση πειρατικών θεμάτων είναι πραγματικά κακή ιδέα. Όσο φθηνά κι αν είναι, η χρήση τους ισοδυναμεί με το να αφήνεις την πόρτα σου ανοιχτή σε εισβολείς.

 

4. Υπερβολικά χαμηλές τιμές

Πάντα να κρατάς μια επιφύλαξη σε σελίδες ή post που βλέπεις από φίλους σου στο facebook που προσφέρουν προϊόντα γνωστών εταιρειών, σε τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος, τα στοιχεία της κάρτας σου να κοινοποιηθούν σε επικίνδυνα μονοπάτια και τα χρήματά σου να γίνουν καπνός σε χρόνο ρεκόρ.

Τελικές σκέψεις

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται συνέχεια περιπτώσεις χακαρισμένων λογαριασμών, μέχρι και μεγάλων εταιρειών.

Σίγουρα οι εποχές είναι περίεργες, οπότε όσο λιγότερους λογαριασμούς ανοίγεις σε μη έμπιστες ιστοσελίδες, τόσο το καλύτερο.

Επίσης, καλό είναι να ανανεώνεις και τους κωδικούς ασφαλείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς και PayPal, για να μην νιώθεις ανασφάλεια!

Ακολούθησε τις συμβουλές που διάβασες παραπάνω και σέρφαρε με ασφάλεια!

Σχολιάστε